Advies: positief, binnen budget
Samenvatting van de aanvraag
“Cult North is een kweekvijver voor jonge artiesten, kunstenaars, schrijvers en theatermakers. We bieden talenten ruimte om te werken aan hun passie binnen kunst en cultuur. We tonen hen daarbij de weg naar het professionele culturele veld en presenteren hen aan een divers publiek.
Het programma bestaat uit:
More Life – ontdekken: Een laagdrempelige kennismaking met kunst en cultuur. Het programma wordt elke 8 weken vernieuwd met een focus op telkens een andere discipline.
Pure Love – ontwikkelen: Jonge muzikantenkomen wekelijks samen om te groeien en werken aan hun passie.
The Word Club – ontwikkelen: Dé plek waar jonge woordkunstenaars wekelijks samenkomen en hun verhalen delen met als doelen persoonlijke ontwikkeling en community opbouwen.
NIEUW Shorts – ontwikkelen: In nauwe samenwerking met gerenommeerde filmmakers en partners willen we de voor veel jonge makers ontoegankelijke filmwereld openbreken.
The Class of Cult North – bekwamen: We stomen jonge makers in 12 maanden klaar voor het professionele werkveld binnen de cultuursector.
NIEUW UNWIND – mentale gezondheid: In een wereld waarin veel jongeren worstelen met hun mentale gezondheid, willen we een uitlaatklep zijn voor jonge makers.
Cult North Festival en verschillende presentaties – excelleren: Excellerende talenten bieden we kansen om hun werk te presenteren op erkende podia. Daarnaast produceert Cult North zelf een festival waar deze talenten worden geprogrammeerd naast gevestigde namen Er zijn jaarlijks 119 presentaties voor 10.461 bezoekers.
INNOVATIE – De magie van Cult North zit grotendeels in het feit dat de jongeren betrokken zijn bij alle facetten van de organisatie. Daarnaast werken we met de jongeren op basis van de presentie benadering, waardoor Cult North coaches oprechte aandacht hebben voor de jongeren en we kunnen werken vanuit hun belevingswereld. Door deze manier van werken geven we de jongeren vertrouwen, eigenaarschap en bieden we perspectief op de volgende stap in hun ontwikkeling. We zien in de komende jaren kansen om bij te dragen aan een sterke en veerkrachtige sector door cultuuronderwijs, internationale uitwisselingen en het vergroten van onze eigen inkomsten.
INCLUSIVITEIT – Zowel de talenten als het publiek van Cult North, zijn afkomstig uit doelgroepen die in Rotterdam breed vertegenwoordigd zijn, maar moeilijk worden bereikt. Ze zijn jong, multicultureel en hebben uiteenlopende achtergronden. Bij Cult North voelen zij zich thuis en zien zij zich vertegenwoordigd op het podium. Tegelijkertijd bereiken we samen met grote partner instellingen de traditionele doelgroepen die regelmatig cultuur bezoeken. Bij Cult North maken deze doelgroepen kennis met opkomende talenten en hun perspectieven op actuele maatschappelijke onderwerpen.
INTERCONNECTIVITEIT – Cult North streeft er naar een divers en inclusief netwerk te onderhouden zodat we verschillende jongeren op hun talenten kunnen aanspreken en hun kansen kunnen geven in verschillende omgevingen.
BEDRIJFSVOERING – Het bestuur onderschrijft de Code Culturele Diversiteit en Inclusie, Code Cultural Governance en Fair Practice Code, en ziet toe op de uitvoering daarvan. Hiervoor zetten we in op een gezonde financieringsmix. Door de impact van Cult Nort op het culturele leven in Rotterdam en de ontwikkeling van Rotterdamse talenten, hopen we onderdeel te worden van het Cultuurplan 2025-2028 van de Gemeente Rotterdam voor € 140.000,- per jaar.”
Artistieke en inhoudelijke kwaliteit
De commissie beoordeelt de artistiek-inhoudelijke kwaliteit als zeer goed. Cult North heeft een duidelijke artistieke visie en vertaalt die naar een activiteitenprogramma voor talentontwikkeling dat inhoudelijk helder uiteen wordt gezet. Cult North biedt activiteiten aan op alle vier niveaus van talentontwikkeling. Voor elk niveau zijn er andere activiteiten, waaraan jongeren in de leeftijd van 14 tot 27 jaar deel kunnen nemen. Cult North is de afgelopen drie jaar uitgegroeid van een kleine organisatie met één programma tot een kweekvijver voor verschillende talenten in verschillende disciplines. De werkwijze, de breedte van samenwerking, de getoonde resultaten (Soraya Speaking finalist NK Poetry Slam, nominatie voor ‘beste podium’ Rotterdam Music Awards, optredens in samenwerking met het Van Gogh Museum maar ook met Justitiële Jeugdinstellingen) en de in het plan getoonde kennis binnen het team geven vertrouwen dat er voldoende vakmanschap aanwezig is om de doelen te bereiken.
Cult North is in korte tijd een bekende naam geworden in Rotterdam. De organisatie profileert zich als een Third Place, naast thuis en werk een home away from home voor jonge makers. Door dit heldere profiel weten jongeren Cult North goed te vinden: zowel degenen die hun talent willen ontwikkelen als degenen die kwetsbaar zijn of zich kwetsbaar voelen. Daardoor is er een zinvolle vermenging van cultuur en welzijn, waarbij de focus duidelijk op cultuur ligt, ook wat betreft samenwerkingen. De beschrijving van die samenwerkingen laat zien dat de organisatie niet alleen jongeren, maar ook een groot aantal culturele organisaties (instellingen en podia) en welzijnsorganisaties in het vizier heeft.
Cult North wil in de komende cultuurplanperiode meer deelnemers bereiken en beter differentiëren in niveaus van talentontwikkeling ten behoeve van een nog betere doorstroom: momenteel stroomt al de helft door naar een opleiding of baan. Daarnaast ontwikkelt de organisatie vanuit de talentontwikkelingsprogramma’s presentaties voor een breed publiek. Dat publieke programma is soms kleinschalig, maar wordt goed bezocht. Het levert een mooie mix op van optredens en educatieve activiteiten.
De organisatie toont inzicht in welke segmenten te bereiken zijn via welke kanalen en/ of partners. De ingezette wervingsmiddelen zijn niet per se vernieuwend, maar naar verwachting van de commissie wel effectief.
Cult North is zeker niet de enige organisatie die dit type activiteiten ontplooit, maar wel de enige in Noord. De organisatie springt er qua oorspronkelijkheid en authenticiteit op meer fronten uit. De breedte van het programma, de focus op de passie en zingeving bij de begeleiding van de makers, de brede maar gerichte samenwerking, de vertaling van de trajecten naar publieksevenementen en de groei die de organisatie doormaakt: het zijn zaken waar de commissie met bewondering naar kijkt. De organisatie werkt duidelijk vanuit een sterke missie; de ambities voor de komende cultuurplanperiode komen voort uit het programma en de activiteiten die Cult North op dit moment al aanbiedt. De komende jaren wordt er ingezet op groei en – in overeenstemming met de visie – op aanvullingen die voortkomen uit de vraag van de deelnemers zelf. Wat betreft die deelnemers: Cult North beschrijft op een heldere manier de selectiecriteria en de selectieprocedure voor jonge makers die aan een traject mee willen doen. Cult North focust ook op jongeren die buiten de maatschappij staan, onder meer door middel van samenwerking met jeugd- en detentiecentra en reclassering. Daarnaast werkt Cult North samen met jongerenwerkers en welzijn om specifieke doelgroepen te bereiken.
Waarde voor de stad, de bewoner en de discipline
De commissie beoordeelt de waarde voor de stad, haar bewoners en de discipline als zeer goed. Cult North legt proactief connecties met verschillende domeinen om in samenwerking programma’s op te zetten die relevant zijn voor hun doelgroep en missie. De betrokkenheid van zorg en welzijn is in dit verband relevant, omdat kennis en expertise vanuit dat domein nodig zijn om aan te sluiten bij de behoeften van de – deels kwetsbare – doelgroep van de organisatie. Het aantal partners in de culturele sector is groot; voor elk van de partners wordt gespecificeerd wat het doel van de samenwerking is. Die doelen zijn divers, maar centreren zich rond zichtbaarheid en erkenning voor de talenten met wie gewerkt wordt, kennisdeling, en versterking van de sector en de keten. Binnen de samenwerkingen streeft Cult North ernaar om jongeren zelfvertrouwen te geven en een veilige sociale omgeving te creëren. De beschreven initiatieven tonen dat Cult North actief bijdraagt aan een dynamische culturele omgeving, met bijzondere aandacht voor diversiteit en inclusie.
Cult North benoemt zelf de eigen ‘presentiebenadering’ als innovatief, en de commissie kan zich daarin vinden. Kort gezegd komt die neer op het echt luisteren naar, en aanwezig zijn voor de betrokken deelnemers. Die benadering sluit aan op het beeld dat de commissie van de organisatie heeft als daadwerkelijk zeer toegankelijk en laagdrempelig voor jongeren, iets wat in Rotterdam sinds de sluiting van de buurthuizen node gemist wordt.
In de komende cultuurplanperiode richt Cult North zich op innovatie in het aanbieden van cultuuronderwijs op scholen en het vergroten van de eigen inkomsten. Ook wordt internationale samenwerking als een van de innovatieve activiteiten genoemd. De uitwerking van deze onderdelen is helaas wat summier. Op het gebied van innovatie moet ook de snelle ontwikkeling van de organisatie worden genoemd: die is indrukwekkend en vormt een illustratie van hoe de – inmiddels beëindigde – Impulsregeling optimaal tot zijn recht komt.
Diversiteit en Inclusie zit stevig verankerd in de organisatie. De inclusie van nieuwe doelgroepen gebeurt op verschillende manieren: door zorg te dragen voor een veilige omgeving; door korte cycli aan te bieden waarbinnen zich dus regelmatig nieuwe deelnemers kunnen melden; en door in thematiek aan te sluiten op de actualiteit. Cult North formuleert heldere ambities voor Cultuurplanperiode 2025-208. Het samenbrengen van een inclusief publiek en het opbouwen van een community door educatieve programma’s en participatie staan hierin centraal. De organisatie reflecteert op de groepen die er volgens hen ontbreken binnen partners en publiek. Daar gaat ze actief naar op zoek, onder meer door het aangaan van partnerschappen met organisaties die deze gemeenschappen vertegenwoordigen, zoals The Writer’s Guide (to the Galaxy) en Squish om queer en feministische makers te bereiken. Cult North gaat extra aandacht besteden aan de fysieke toegankelijkheid van evenementen en activiteiten om jongeren met een lichamelijke beperking te betrekken. De organisatie ziet ruimte voor verbetering bij het waarborgen van een inclusieve werkomgeving. Inclusietrainingen en -programma’s zijn de tools om daar wat aan te doen. De gekozen aanpak is reëel en sluit aan bij de doelstellingen.
Cult North noemt in het plan een uitwisselingssamenwerking met Spanje. De commissie waardeert dat er – weliswaar op kleine schaal – internationaal samengewerkt wordt, maar wil Cult North meegeven om zich in eerste instantie op Rotterdam te richten door het vergroten van de betrokkenheid van de lokale gemeenschap en van daaruit landelijk publiek te bereiken, zoals Cult North ook in de ambities verwoordt.
Zakelijke kwaliteit
De commissie beoordeelt de zakelijke kwaliteit als voldoende. Cult North voldoet aan de eisen die door de codes gesteld worden. De organisatie is organisch gegroeid en geprofessionaliseerd. Er staan heldere taken en verantwoordelijkheden voor alle betrokkenen beschreven en het team wordt fair pay betaald. Voor de artiesten worden de SENA-norm gehanteerd. Het wordt de commissie echter niet duidelijk welke richtlijn wordt gevolgd voor coaches en makers. Cult North heeft een team van freelancers: jonge, enthousiaste mensen met hoge ambities en een grote werkdrang. Dat is te prijzen, maar zolang er geen langduriger contracten worden gesloten ziet de commissie hierin wel enig risico voor de continuïteit binnen de organisatie.
Cult North heeft in de afgelopen jaren laten zien snel te kunnen groeien. De organisatie geeft aan dat de Impulsregeling van de gemeente Rotterdam hierin een grote rol heeft gespeeld. Naar het oordeel van de commissie is de organisatie klaar voor de stap naar het Cultuurplan.
De financiële bedrijfsvoering over de afgelopen jaren van Cult North valt moeilijk te beoordelen; er is meer transparantie en toelichting vereist. Zo is in de jaarrekening niet inzichtelijk gemaakt met welke fondsen Cult North een (duurzame) relatie heeft, noch welke subsidies betrekking hebben op welk jaar.
De plannen voor de komende jaren omvatten een forse groeiambitie, die aansluit op de ambitieuze toon van het plan. Cult North draait lean en mean: 88 procent van de kosten gaat naar de activiteiten. Zowel het meerjarenbeleidsplan als de toelichting op de begroting gaat nauwelijks in op de begroting zelf; er ontbreekt een concrete financiële uitwerking van de plannen in de verwachte baten en lasten. De kwantitatieve gegevens lopen synchroon aan de cijfers in de begroting: Cult North realiseert in de komende periode 89 producties tegen 44 in 2022; dit levert 119 presentaties op tegen 44 in 2022. Op basis van de ingediende gegevens lijkt de begroting 2025-2028 een juiste vertaling van de plannen.
De financiële basis ziet er op papier voldoende uit, maar de omzetgroei van afgelopen jaren en de begrote groei voor 2025-2028 zijn punten van zorg. De omzetontwikkeling gaat tussen 2021 en 2025 van € 84.000,- naar € 454.000,-. Op basis van de (korte) trackrecord is de commissie bereid Cult North te vertrouwen. Het helpt daarbij dat er geen langlopende verplichtingen zijn, geen werkelijke financiële risico’s: het beperken van de groei bij het niet (geheel) realiseren van de structurele financiering is een eenvoudige ingreep. De begroting en dus het aantal activiteiten fluctueert ogenschijnlijk simpel met het realiseren van de gewenste subsidies.
Geadviseerd bedrag
De commissie acht het gevraagde subsidiebedrag passend en adviseert dit toe te kennen.