Advies: negatief
Samenvatting van de aanvraag
“Om voor de langere termijn een podium te bieden aan dragperformers op een plek waar zij kunnen groeien en zichzelf veilig voelen is het van belang dat een stichting als de FERRY Foundation hierin (financiële) steun voelt van de Gemeente Rotterdam.
Waar in de weekenden performers boekingen hebben staan in dansgelegenheden, theaters en/ of private bijeenkomsten, hebben zij doordeweeks een plek nodig om zichzelf te ontwikkelen, te verbeteren en te onderhouden.
Op het podium bij FERRY verzorgen wij onder de noemer ‘Manic Monday’ een wekelijkse, gratis toegankelijke dragshow op de maandag. Elke maandag, 3 wisselende queens cq. performers, ondersteund door een DJ en compleet met spotlight en lichtshow.
Met de eventuele financiële ondersteuning vanuit de Gemeente Rotterdam kan de Stichting FERRY Foundation het zich veroorloven om nog meer (jonge/minder ervaren) talent zichzelf te laten ontwikkelen op een plek waar dit ook thuishoort. In het midden van de gemeenschap.
Daarnaast biedt deze financiële bijdrage ook de mogelijkheid om de wekelijkse show nog aantrekkelijker te maken voor de community. Het is een balans die in evenwicht wordt gehouden, een verrassende performer, nieuwe performer of juist een oude bekende die al even niet gezien is.
Het aantrekken van diverse performers heeft een aanzuigende werking op het publiek. Naast het podium cq. de ontwikkelfunctie van deze maandag, heeft de avond ook een ontmoetings element dwat niet mag onderschat worden.
Zoals gesteld zijn deze performers in de weekenden druk met hun eigen optredens en is de maandag in FERRY hun ruimte geworden waar zij elkaar weer ontmoeten, tips uitwisselen, verhalen delen en samen nieuw en bestaand talent ondersteunen.
Wij krijgen dan ook regelmatig aanvragen van jongeren, nieuwsgierigen en/of ander geïnteresseerden om hen met anderen in contact te brengen. Samenkomen. Het is iets wat wij graag blijven doen.
Een bijdrage vanuit de Gemeente Rotterdam geeft daarmee niet alleen een financiële prikkel, het is ook een signaal van erkenning van onze scène. Er is geen theater, (dans)huis of oefenruimte waar nu wordt samengekomen. En met de stichting FERRY Foundation bieden we hier graag ruimte voor. Dit kan ook op andere plekken buiten FERRY.
De Stichting FERRY Foundation is opgericht om de LGBTQ+ gemeenschap in en om het werkgebied van FERRY te ondersteunen en daarmee de stad an sich aantrekkelijker te maken voor de doelgroep. De aanvraag voor de Manic Monday producties is daarmee onafhankelijk van plaats.”
Artistieke en inhoudelijke kwaliteit
De commissie beoordeelt de artistiek-inhoudelijke kwaliteit als onvoldoende. De Stichting FERRY Foundation is opgericht in 2023. Hoewel de samenvatting vooral focust op het initiatief Manic Monday is de aanvraag vanuit een breder perspectief geschreven. De FERRY Foundation heeft als doel om LHBTIQ+-initiatieven financieel te ondersteunen. Er wordt opgeroepen om hiervoor plannen in te dienen om te bepalen wat er kan worden uitgevoerd met de extern verworven gelden. De Manic Monday is een voorbeeld van een al bestaand evenement. Het is een podium, ontmoetingsplek en ‘safe space’ voor drag performers.
In de aanvraag ontbreekt een artistieke en inhoudelijke visie. De missie van de Foundation wordt vooral benoemd in termen van emancipatie en acceptatie van de doelgroep, het bevorderen van educatie en bewustwording over LHBTIQ+-geschiedenis. Daarnaast wil de Foundation een platform zijn voor talentontwikkeling. Op basis van welke criteria artiesten / deelnemers worden geselecteerd, door wie dit gebeurt en hoe ze worden begeleid is niet beschreven. Door het ontbreken van concrete activiteiten en een methodiek voor talentontwikkeling geeft de aanvraag geen inzicht in de artistieke kwaliteit van het plan.
De Manic Monday is bekend bij de commissie en wordt positief gewaardeerd, maar de rest van mogelijke plannen is niet uitgewerkt. Daardoor valt er niets te zeggen over de zeggingskracht van komende evenementen. Behalve de LHBTIQ+-gemeenschap zijn er geen andere doelgroepen genoemd of een marketingstrategie om eventuele activiteiten bij een breder publiek onder de aandacht te brengen en zo de impact te vergroten.
De stichting wil de LHBTIQ+-community ondersteunen, met een specifieke focus op dragcultuur.
Er is geen reflectie op de positie van de FERRY Foundation binnen het geheel van wat er in de stad gebeurt. Wat is de plaats van Manic Monday in de Rotterdamse culturele scene? Zijn er andere dragevenementen of -activiteiten? Omdat de artistieke en inhoudelijke visie ontbreekt en er nog geen andere concrete activiteiten zijn is niet te beoordelen hoe bijzonder de bijdrage van de Stichting kan worden.
Waarde voor de stad, de bewoner en de discipline
De commissie beoordeelt de waarde voor de stad, haar bewoners en de discipline als onvoldoende. Er worden geen concrete samenwerkingspartners genoemd in het plan waarmee meer impact zou kunnen worden gemaakt in de stad. Partnerschappen met gelijkgestemde organisaties en bedrijven moeten nog worden verkend.
De aanvrager benoemt de wens om een platform te zijn voor de talentontwikkeling van dragperformers en andere artiesten. Omdat de plannen nog in ontwikkeling zijn is niet te beoordelen of dit vernieuwend zal zijn.
De FERRY Foundation wil programma’s en activiteiten organiseren om een veilige en ondersteunende omgeving te bieden voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Dit is een goed en zinnig streven, daarom is het jammer dat het programma behalve de Manic Monday nog niet is ingevuld. Wat potentieel publiek betreft zijn er nog geen doelgroepen beschreven buiten de LHBTIQ+-gemeenschap. De aanvraag richt zich vooral op de eigen community. Vooralsnog vinden de Manic Mondays alleen plaats bij FERRY Store B.V. aan de Westblaak. Andere locaties worden als mogelijkheid genoemd maar zijn nog niet concreet. Spreiding van activiteiten is nog niet aan de orde.
Zakelijke kwaliteit
De commissie beoordeelt de zakelijke kwaliteit als onvoldoende. Stichting FERRY Foundation heeft de Governance Code Cultuur en de Fair Practice Code niet uitgewerkt. De gegevens over 2022 geven onvoldoende inzicht of betrokken zzp’ers fair pay zijn uitbetaald. Wat de Code Diversiteit & Inclusie betreft formuleert FERRY de wens om diversiteit te meten via demografische monitoring, evaluatie en dataverzameling, maar hier is nog geen budget aan gekoppeld.
In de aanvraag is een bestuur beschreven maar worden er geen taken gedefinieerd. Omdat de aanvraag nauwelijks activiteiten beschrijft is ook niet in te schatten welke taken er zijn. Er is niet genoeg informatie beschikbaar om te bepalen of de organisatie voldoende is toegerust om de plannen uit te voeren.
Omdat de Stichting in 2023 is opgericht is er geen jaarverslag of jaarrekening over 2022 beschikbaar. Wel werden bij de aanvraag gegevens over het jaar 2022 ingevuld. Er wordt niet nader gespecificeerd vanuit welke entiteit de exploitatie destijds plaatsvond en er zijn geen jaarrekeningen ter onderbouwing van de winst- en verliesrekening verstrekt. Het is daarom niet mogelijk om te verifiëren of de bedragen in het formulier meerjarenbegroting juist zijn ingevuld. Er wordt niet duidelijk omschreven hoe het geld besteed wordt.
De activiteiten van Stichting FERRY Foundation zijn sterk verweven met FERRY Store B.V. De Stichting is voor haar inkomsten volledig afhankelijk van de vergoeding via de bv. In de meerjarenbegroting voor 2025-2028 is hiervoor een bedrag van € 30.000 opgenomen. Hoe dit bedrag tot stand is gekomen en waarom het bedrag lager is dan in 2022 blijkt niet uit de aanvraag. De baten zijn daarmee onvoldoende onderbouwd.
Alle lasten van de Stichting zijn doorbelastingen vanuit de bv. Het is onduidelijk welke grondslagen zijn gehanteerd bij het vaststellen van de personeelslasten. Ook de lasten zijn hierdoor onvoldoende onderbouwd.
De begroting is geen goede vertaling van de plannen. Op basis van de aangeleverde maar vooral ontbrekende informatie is het niet mogelijk om te beoordelen of er sprake is van een gezonde financiële bedrijfsvoering tot nu toe.
Tot op heden was er geen subsidiebehoefte. Waarom dit nu gewijzigd is wordt niet toegelicht. Volgens de begroting voor 2025-2028 is de Stichting volledig afhankelijk van twee financieringsbronnen, FERRY Store B.V. en de gemeente Rotterdam. De komende jaren zijn de inkomsten via FERRY Store B.V. op 50 procent van de totale inkomsten gezet en wordt 50 procent aangevraagd bij de gemeente Rotterdam. De Stichting is van plan om voor specifieke onderwerpen fondsen aan te schrijven, maar in de meerjarenbegroting zijn geen bijdragen van private fondsen opgenomen en worden ook geen andere inkomstenbronnen opgevoerd. Uit de aanvraag blijkt niet dat de Stichting zich geloofwaardig inspant om cofinanciering te vinden.
De Stichting FERRY Foundation is voor de exploitatie zeer afhankelijk van FERRY Store B.V. Dit geldt voor het gebruik van de locatie en faciliteiten en de baten en lasten van de Stichting. Ook op bestuursniveau is de verwevenheid groot, omdat FERRY Store B.V. bestuursleden voor kan dragen. Omdat er geen duidelijkheid is over de samenwerkingsafspraken tussen beide organisaties geeft dit alles bij elkaar onvoldoende vertrouwen in de continuïteit van de bedrijfsvoering.