Advies: positief, binnen budget

  • Geadviseerd subsidiebedrag: € 385.000,-
  • Gevraagd subsidiebedrag: € 385.000,-

Samenvatting van de aanvraag

“Podium GROUNDS is een muziekpodium dat met een groot aantal samenwerkingspartners 230 concerten per jaar organiseert. GROUNDS’ programma is even divers als de bestaande en nieuwe muziekstijlen die terug te vinden zijn in Rotterdam, inclusief cross-overs. De activiteiten bereiken per jaar 35.000 bezoekers (23.000 met concertprogrammering, 10.000 met wijkevenementen en 2000 met schoolconcerten). GROUNDS heeft twee locaties: GROUNDS in het WMDC in Delfshaven en sinds 2021 GROUNDS Lab (nog opererend onder de naam New Grounds) in het HBS in het Oude Westen. GROUNDS biedt een podium en platform voor de veelheid aan muziekstijlen die resoneren met onze hyper-diverse grootstedelijke omgeving en publiek. Dit doen we door:

  • Leren kennen van onze omgeving: contact maken
  • Nieuwe samenwerkingen tot stand brengen: verbinden
  • Scouten van lokaal muzikaal talent en ongekende parels in het (inter)nationaal aanbod: signaleren
  • Bieden van een laagdrempelig podium met exceptioneel goed geluid: presenteren
  • Stimuleren van zo veel mogelijk presentaties op externe locaties: lanceren

Ambities: De corona pandemie heeft ons laten inzien hoe kwetsbaar het culturele ecosysteem is waarin GROUNDS zich begeeft. Het informele wijknetwerk is zich nog steeds aan het herstellen, net als de generatie musici die net in deze periode opkwam. Dat heeft ons ertoe doen besluiten om de komende beleidsperiode stevig in te zetten op versterking van relevante wijkinitiatieven en de nieuwe generatie makers in de stad. GROUNDS is initiatiefnemer van het HBS, een culturele HUB van 3000 m2 voor musici en dansers. We hebben daar een podium (GROUNDS Lab) opgezet waar de musici centraal staan. En willen samen met de overige twintig organisaties en makers die het HBS bevolken, nieuwe samenwerkingsvormen en verdienmodellen ontwikkelen, onder andere via een culturele coöperatie. De komende beleidsperiode gaan we onze wijkaanpak ook herzien. Onze expertise en ervaring van de afgelopen tien jaar gaan we inzetten om de positie van relevante culturele wijkinitiatieven en organisaties te versterken. Het borgen van kennis op het gebied van subsidie, productie en programma is voor een gezond wijknetwerk essentieel. De rol van GROUNDS in de wijk verandert van medeorganisator naar coach.

GROUNDS wil bijdragen aan een gezonder cultuurklimaat in de stad door:

  • De positie van makers te verstevigen (GROUNDS Lab)
  • Nieuwe publieksgroepen te bereiken (Wijkprogrammering)
  • De muziek en cultuur van Rotterdam te presenteren (GROUNDS)

Organisatie en ondernemerschap: GROUNDS heeft een klein kernteam en een poule met freelance technici en horecapersoneel. GROUNDS voldoet aan de Fair Practice Code. De afgelopen beleidsperiode hebben we alle functies binnen de organisatie, zowel de vaste dienstverbanden als inhuurkrachten, in kunnen schalen conform de NPF en horeca cao’s. GROUNDS volgt de richtlijnen van de Code Cultural Governance en heeft een Raad van Toezicht met relevant netwerk, waarvan de leden onafhankelijk en integer handelen. Het aandeel eigen inkomsten afkomstig van kaartverkoop, horeca en verhuur is opnieuw gestegen. Met deze opbrengsten en incidentele gemeentesubsidies hebben we de afgelopen twee jaar samen GROUNDS Lab kunnen runnen. Om het succes van deze nieuwe culturele hotspot voort te kunnen zetten vragen we 50.000 euro bovenop onze huidige subsidie.”

Artistieke en inhoudelijke kwaliteit

De commissie beoordeelt de artistiek-inhoudelijke kwaliteit als zeer goed. De organisatie werkt vanuit een heldere en open artistieke visie op wereldmuziek, zonder zich op te sluiten in de beperkende connotatie van het begrip. Het risico dat de programmering diffuus wordt door de veelheid en verscheidenheid aan stijlen, ligt op de loer maar de aanvraag laat durf zien en GROUNDS biedt duidelijk ruimte aan vernieuwing van het genre. De breedte van de programmering wordt concreet gepresenteerd in kernprogrammering, wijkprogrammering, programmering met partners en educatie. Daarbij stelt GROUNDS ook grenzen, bijvoorbeeld bij talentontwikkeling. Het kiest bewust voor een focus op talent presenteren.

In het plan komt duidelijk naar voren dat artiesten gezien worden. GROUNDS helpt op verschillende manieren: bij een subsidieaanvraag, met behulpzame technici of voor vergunningen. De commissie is er positief over dat daarbij ook ontwikkeling is te zien waarbij de rol van GROUNDS evolueert van coproducent naar die van coach.

GROUNDS geeft aan door de wijkgerichte aanpak een goed beeld te hebben van hoe buurtbewoners leven in de wijk. Deze kennis wordt ingezet om in de wijk concerten te realiseren en publiek te bereiken. De omschrijving van de wijkprogrammering geeft een duidelijk beeld van het bereik in de wijk. Er wordt een breed draagvlak gezocht, niet door zich op de grote gemene deler te richten, maar juist gericht subculturen en nichedoelgroepen te activeren. Er staat een mooi ‘modern’ wereldmuziekprogramma waar veel ruimte is voor inbreng van de buurt en van de vele subculturen in Rotterdam.

GROUNDS voedt de vernieuwing van het begrip wereldmuziek door eclectisch te programmeren en vindt daarbij de aansluiting met nieuwe generaties artiesten. Met de komst van NEW GROUNDS grijpt men de kans aan om het experiment te omarmen en een meer laagdrempelig en ontwikkelingsgericht aanbod te presenteren.

Waarde voor de stad, de bewoner en de discipline

De commissie beoordeelt de waarde voor de stad, haar bewoners en de discipline als zeer goed. De kracht van de verbinding lijkt erin te liggen dat GROUNDS anderen faciliteert. Op deze manier halen ze de stad in huis. Ze werken concreet samen met verschillende partners uit de Rotterdamse muzieksector, het onderwijs en met organisaties in de wijk. Het is een gericht palet aan partners dat past bij de positie van GROUNDS in het veld. Het is positief dat het podium werkt met een wijkcoördinator, waarmee het podium op een structurele manier inzet op maatschappelijke betrokkenheid door een netwerk met wijkmanagers, religieuze organisaties, woningcorporaties en bewonersorganisaties.

GROUNDS heeft in Delfshaven een mooie positie verworven en is hard op weg dat ook in het HBS-gebouw te doen met GROUNDS Lab. Het werkt gestaag aan een breder bereik en meer impact, en de commissie ziet het aanstellen van een wijkcoördinator als een vernieuwend element. Of en zo ja hoe GROUNDS daarbij innoverend te werk gaat is verder moeilijker te beoordelen. Deze plannen zijn alleen in abstracte termen toegelicht. Het ‘verbinden van het formele en informele’ klinkt vooral vaag.

GROUNDS werkt goed samen met de wijk, ze presenteren veel stijlen en vormen en er is een mobiel buitenpodium waarmee ze door de stad trekken. Het denken en werken vanuit inclusie is intrinsiek aanwezig en is ook sterk en consistent uitgewerkt in de programmalijnen. Het past GROUNDS ook goed om culturele diversiteit in het veld te bevorderen door talent met diverse culturele achtergronden een podium te bieden, hen te begeleiden om hun positie te versterken en connecties aan te gaan met verschillende culturele instellingen. Het is goed dat GROUNDS blijft streven naar verdere diversificatie, zoals met het betrekken van jonge generaties én alert zijn op behoud van bestaand publiek. Een punt van kritiek is, dat de stappen en ambities onvoldoende zijn uitgewerkt, zoals voor meer toegankelijkheid voor mensen met een beperking en een gebalanceerde man-vrouwverhouding.

Zakelijke kwaliteit

De commissie beoordeelt de zakelijke kwaliteit als voldoende. Bij GROUNDS is sprake van een consistente organisatie en een voldoende gezonde financiële bedrijfsvoering. Hoewel de stichting voor een substantieel deel aangewezen is op subsidies, stegen de eigen inkomsten in 2022. Door positieve resultaten is er voldoende eigen vermogen om tegenvallers op te vangen.

Het meerjarenplan maakt met name duidelijk welke activiteiten GROUNDS wil gaan uitvoeren, welk publiek het wil bereiken, met welke marketing en hoe de organisatie in elkaar steekt. Rekening houdend met de uitbreiding van GROUNDS met een tweede podium, sluit de begroting goed aan bij de huidige en in de plannen beoogde activiteiten. Hoewel de uitwerking van de verwachte baten en lasten summier is, geeft de begroting wel een voldoende vertaling van de plannen.

Positief is dat GROUNDS in lijn met de groei van de voorstellingen, evenredig meer eigen inkomsten wil genereren. Het aandeel van de eigen inkomsten neemt licht toe. GROUNDS blijft ook in de toekomst in belangrijke mate aangewezen op subsidies van met name de gemeente Rotterdam. Hierdoor is de stichting kwetsbaar. Het plan voor GROUNDS Lab versterkt de afhankelijkheid van subsidies. Al met al spant de stichting zich toch wel in om het percentage eigen inkomsten te verbeteren. Het vinden van meer financiering uit subsidies en fondsen is een aandachtspunt.

Geadviseerd bedrag

De commissie adviseert het gevraagde subsidiebedrag toe te kennen.