Advies: positief, binnen budget
Samenvatting van de aanvraag
“RoMeO (Rotterdams Openbaar vervoer Museum en Exploitatie Oldtimers) is het museum ín
de stad Rotterdam, die het verhaal vertelt ván de stad. RoMeO is uniek in Europa: nergens
anders vind je een 100% vrijwilligersorganisatie die met zo veel vrijwilligers zo’n grote collectie
beheert, ontsluit en een groot deel van het jaar een dienstregeling rijdt. Met 165 vrijwilligers
onderhouden we de historische voertuigen, houden deze in perfecte staat en wekken deze tot
leven voor een breed publiek. RoMeO exploiteert stadsrondrit Lijn 10 en een Openbaarvervoer
Museum aan de Kootsekade.
Voor 2025-2028 zet RoMeO in op:
Beleef de historie van Rotterdam – (Versterken aanbod mobiele presentaties)
- Behoud van de kwaliteit en publieksbeleving voor de rondritten met Lijn 10.
- Onderhoud en restauratie van de rijdende trams.
- Realiseren van nieuwe busritten om nieuwe doelgroepen te bereiken.
Jouw Rotterdam, jouw geschiedenis – (Bijdragen aan inclusiviteit & diversiteit)
- Delen van Rotterdam zonder rails betrekken met busritten.
- Samenwerken met andere instellingen om nieuwe doelgroepen te bereiken.
- Vernieuwen museumbeleving met het oog op de diversiteit van Rotterdam.
Rijke historie, rijke toekomst – (Versterken en verduurzamen organisatie)
- Werven en opleiden van nieuwe vrijwilligers.
- Doorstroming in het bestuur bevorderen, met oog voor diversiteit en continuïteit.
- Aandacht voor de individuele vrijwilliger om het werk lang leuk te houden. We ambiëren in
de aankomende beleidsperiode geen kwantitatieve groei maar een verdieping van onze
relatie met het publiek. Speerpunt hierbij is het strategischer insteken van onze rol als
verbinder.
Interconnectief – We zijn samen verantwoordelijk voor het culturele ecosysteem van de stad. Hierbij is het belangrijk goed samen te werken met partijen uit de cultuursector en daarbuiten; met als gezamenlijk doel het ontsluiten van cultuur voor iedereen. Dit werkt voor RoMeO tweeledig: we werken samen met partners om op laagdrempelige manier cultuurbezoek mogelijk te maken voor alle Rotterdammers én we werken met (commerciële) partners samen aan de economisch-toeristische ontwikkeling van de stad.
Innovatief – We realiseren nieuwe activiteiten om diverse publieksgroepen te bereiken. De aankomende periode realiseren we nieuwe busritten op Rotterdam-Zuid, intensiveren we de publieksbeleving in het museum, worden we toegankelijker voor kwetsbare doelgroepen én wordt de collectie voor een groot deel online ontsloten.
Inclusief – We richten ons de aankomende periode op het verbeteren van de mix in de samenstelling van ons publiek en onze bijdrage aan de bereikbaarheid van cultuur voor alle Rotterdammers.
Stichting RoMeO is een 100% vrijwilligersorganisatie en onderschrijft de Code Governance Cultuur en de Fair Practice Code. Aanezien wij niemand vergoeden zijn sommige uitgangspunten niet aan de orde. Wel committeren we ons aan duurzame relaties en een transparante bedrijfsvoering. Stichting RoMeO onderschrijft de Code Diversiteit & Inclusie en omarmt dit binnen het publiek, programma, personeel en partners.
Het budget voor de aankomende jaren bedraagt € 408.000. De bijdrage van de gemeente Rotterdam is bedoeld voor de publieksactiviteiten waarmee we een divers publiek bereiken. Steun van de gemeente Rotterdam is dan ook even gewaardeerd als noodzakelijk. Wij vragen de gemeente Rotterdam om een bijdrage van € 66.000,- per jaar.”
Artistieke en inhoudelijke kwaliteit
De commissie beoordeelt de artistiek-inhoudelijke kwaliteit als goed. De commissie beschouwt RoMeO als een sympathieke organisatie die met minimale middelen een grote collectie beheert en presenteert. En dat met uitsluitend vrijwilligers. Met deze uitzonderlijk grote groep vrijwilligers doet RoMeO al jaren waar het goed in is: het onderhouden en toegankelijk maken van ‘rollend erfgoed’. De organisatie verbindt Rotterdammers daarmee zowel letterlijk als figuurlijk. Met zijn activiteiten heeft RoMeO een eigen plek in het Rotterdamse culturele landschap. Uit het beleidsplan dat de aanvrager heeft ingediend spreekt professionaliteit en betrokkenheid. De organisatie presenteert hierin zowel hoe de collectie beheerd wordt als een aantal nieuwe ambities. De beschreven activiteiten sluiten goed aan op de missie en visie.
Het collectiebeleidsplan is uitgebreid en realistisch, met name ten aanzien van het rollend materieel. Toch is het niet volledig. Een collectiebeleid ten aanzien van de overige collecties, zoals de museale collecties, documentatie en archieven, krijgt minder aandacht. Deze collecties vormen niet alleen een waardevolle context van het rollend materieel, maar zijn ook de basis voor tentoonstellingen in de eigen remise of bij erfgoedpartners in Rotterdam of daarbuiten. Het collectiebeleidsplan spreekt over registreren en digitaliseren van deze collecties. Dat is mooi. Een net zo gedegen plan als voor het rollend materieel zou daar een goede basis voor zijn.
Via een breed scala aan publieksgerichte programmering worden veel mensen uit verschillende publieksgroepen bereikt. Er is daarbij terechte trots op het aantal bezoekers dat binnen het criterium ‘lokale vrijetijdsgenieters’ valt (21 procent).
Dat RoMeO met de voorgenomen plannen de zeggingskracht weet uit te breiden is aannemelijk. Zo gaat bijvoorbeeld de loods met objecten beter ontsloten worden en worden ritten in historische bussen georganiseerd naar plekken in Rotterdam waar de trams niet kunnen komen. RoMeO blijft bij zijn kracht: de passie voor mobiel erfgoed. Alles wat wordt gedaan stamt daaruit en blijft daarbij. De organisatie is daarin authentiek en geloofwaardig. Al doet RoMeO meer dan alleen tramritten, de mate van creativiteit en aansluiting bij de actualiteit is vrij beperkt. Het is een duidelijke niche en overtuigend in zijn eenvoud.
Waarde voor de stad, de bewoner en de discipline
De commissie beoordeelt de waarde voor de stad, haar bewoners en de discipline als voldoende. Dat de focus op mobiel erfgoed ligt blijkt ook uit de samenwerkingen van RoMeO. Mooi is dat er aandacht is voor zowel commerciële, als niet commerciële samenwerkingen. Samenwerkingen richten zich met name op de transportsector of het ontwikkelen, versterken en aanbieden van verschillende tours en zijn daarom weinig divers. Gezien de capaciteit van de organisatie is dit misschien logisch. De organisatie is concreet bezig met een aantal samenwerkingen met partners buiten de gebruikelijke scope, zoals met Hiphop In Je Smoel, Toksjoo en ALL CAPS. Goed dat er nieuwe stappen gezet worden. De commissie juicht dat toe. Binnen de capaciteit en middelen die RoMeO heeft toont het op een eigen manier de wil tot innovatie. Met de aandacht en waardering voor de vrijwilligers draagt de organisatie bij aan een veerkrachtige en sterke culturele sector. Kleine stappen laten zien dat de organisatie oog heeft voor vernieuwing. Door een nieuw programma te ontwikkelen voor Zuid wordt de maatschappelijke inzet vergroot. Op het gebied van de museumpresentatie voelt RoMeO aan dat er verbeterstappen nodig zijn, al ontbreekt in de plannen hiervoor nog een concrete aanpak of visie.
Aandacht voor meer inclusiviteit is door de organisatie in het beleidsplan uitgewerkt in de 4 P’s. Zo is er aandacht voor mensen met een beperking, en wordt er gereflecteerd op de diversiteit van het vrijwilligersbestand. De organisatie is op veel plekken in de stad aanwezig en probeert daarmee haar reikwijdte te vergroten. We zien dat RoMeO erg welwillend en ondernemend is om zich verder te verbinden aan en met de inwoners van de stad, maar een duidelijke visie op inclusiviteit ontbreekt vooralsnog. Uit de doelgroepenanalyse blijkt dat doelgroep licht wel bereikt wordt.
Zakelijke kwaliteit
De commissie beoordeelt de zakelijke kwaliteit als goed. Het trackrecord laat zien dat RoMeO in staat is het eigen programma uit te voeren. Eigen beperkingen en uitdagingen daarbij worden gezien. Vanuit de groep vrijwilligers blijkt veel organisatorische kennis aanwezig. Het ziet er stabiel uit. Er is bij de commissie bewondering dat de organisatie dit allemaal met vrijwilligers doet. Al rijdt RoMeO al jaren een stabiele koers, die afhankelijkheid van vrijwilligers maakt de organisatie toch kwetsbaar. De Governance Code Cultuur wordt onderschreven en er zijn op dat gebied goede stappen gezet. De code wordt echter nog niet overal even nauw gevolgd. Omdat het een vrijwilligersorganisatie betreft vindt de commissie het echter ook niet realistisch dit te verwachten.
De begroting is realistisch en is gebaseerd op de ervaring uit voorgaande jaren. Met minimale middelen bereikt de organisatie veel. De eigen inkomsten zijn hoog. De renovatie van de remise door de gemeente kan het uitvoeren van activiteiten en daarmee het genereren van inkomsten tijdelijk in de weg staan. De Remise aan de Kootsekade is hoognodig toe aan renovatie en daar is RoMeO over in gesprek met de gemeente en RET. Verder is de organisatie zich bewust van de Fair Practice Code en handelt hier naar eigen zeggen naar. Concrete reflectie en doelstellingen op het gebied van de code ontbreken echter. Hierdoor is het voor de commissie moeilijk te beoordelen hoe er daadwerkelijk met de code wordt omgegaan. In wat er in de plannen over wordt gezegd ziet de commissie zowel positieve-, als verbeterpunten. Positief is bijvoorbeeld dat vrijwilligers volgens een overeenkomst werken waarin afspraken zijn vastgelegd en er rekening wordt gehouden met vrijwilligers op leeftijd. Een nog niet vastgelegd onderdeel als de omgangscode is een verbeterpunt.
RoMeO genereert voor meer dan 80 procent eigen inkomsten, dat is uitzonderlijk positief en goed voor de continuïteit. Ook de binding met RET is hierin vanwege de huisvesting bevorderlijk. De organisatie vraagt voor de nieuwe periode niet meer geld aan bij de Gemeente Rotterdam, maar vergroot juist de eigen inkomsten.
Geadviseerd bedrag
De commissie adviseert om het subsidieniveau van 2024 te handhaven.